E-handlares mellanhänder fördyrar för konsumenter


En ny undersökning gjord av Centre for Economics and Business Research (Cebr), på uppdrag från Temu, granskar kostnadseffektiviteten för de dagliga varor vi köper online. Undersökningen är gjord på brittiska konsumenter och det handlar om allt från personvård till kläder och hushållsapparater. Resultatet är tydligt – mer än 40 000 kronor per person slukas varje år av dyra leveranskedjor och mellanhänder. Kostnaderna, som är av betydande storlek, betalas i slutänden av konsumenten.

Idag släpps den nya undersökningen gjord av den oberoende ekonomiska konsultbyrån Centre for Economics and Business Research (Cebr), på uppdrag av Temu, som har jämfört priser vid onlinehandel av vanliga konsumentvaror som kläder, personvård, hushållsapparater och mycket mer. Enligt studien kan konsumenter som köper sina produkter från onlinemarknadsplatser med direktdistribution, som exempelvis Temu, spara drygt 40.000 kr per år – alltså mer än den månatliga medellönen i Sverige.

Undersökningen jämför priserna mellan onlinehandel med och utan direktdistribution. E-handlare med direktdistribution har färre mellanhänder och konsumenten beställer ofta direkt från fabriken, i jämförelse med e-handlare som inte har direktdistribution där konsumenten exempelvis köper varan hos återförsäljare. För det senare ökar priset markant på grund av längre leveransled och många mellanhänder. Den kategori som har allra störst besparingspotential är kläder, där alltså mest pengar går till mellanhänder i leveranskedjan. 

 
Insikter från undersökningen

Genom att handla hos e-handlare med direktdistribution kan konsumenten i genomsnitt spara:
● 1074 SEK per månad på kläder
● 530 SEK per månad på fritidsartiklar, trädgårdsprodukter och husdjursartiklar
● 530 SEK per månad på artiklar inom personvård  
● 3361 SEK per månad totalt på alla produktkategorier i studien

”E-handeln växer snabbt och det blir ett allt vanligare val för konsumenter att handla online. Därför är det viktigare än någonsin att välja effektiva försäljningskanaler. Undersökningen utforskar just hur konsumenter kan dra nytta av plattformar som ger dem direkt tillgång till tillverkare.” – Nina Skero, VD på Cebr.