Allt fler kombinerar arbete och semester

Nästan hälften av de tillfrågade (43 procent) i en ny undersökning svarar att de inom en snar framtid räknar med att åka på en så kallad workcation, det vill säga en resa med en blandning av arbete och fritid. Det växande intresset för den här typen av resor hänger ihop med den ökade flexibiliteten det innebär när allt fler arbetar på distans.

Resultaten kommer från den internationella undersökningen Travel Trends 2021, som genomfördes av konsultföretaget Simon-Kucher & Partners. Undersökningen bygger på svar från 7 000 personer i sju länder. Störst är intresset i Kina, där 70 procent svarar att de sannolikt kommer att åka på en workcation-resa. I Storbritannien ligger motsvarande siffra däremot bara på 30 procent. I USA planerar 47 procent att åka på workcation.

76 procent av dem som planerar att åka på workcation säger att möjligheten att dela sin tid mellan att arbeta på annan ort och utnyttja fritiden gör att de kan förlänga resan med en vecka eller mer. Det som är viktigast på destinationen är att det finns stabilt och snabbt internet och en fysisk miljö som lämpar sig för arbete.

– Övergången till att börja arbeta hemifrån och andra former av distansarbete på hel- eller deltid är goda nyheter för rese- och turistnäringen, eftersom folk ser fördelen med att förlänga vistelsen med några dagar, förutsatt att de kan arbeta på dagen och koppla av på en attraktiv semesterort på kvällen och på helgen. Detta kommer särskilt att gynna hotell och fritidshusuthyrare som kan garantera bra internetuppkoppling, säger Andreas Jonason, managing partner på Simon-Kucher & Partners.

Mer pengar kommer att spenderas på semesterresor
Den förväntade workcation-trenden är inte den enda förändringen som covid-19-pandemin ser ut att medföra för rese- och turistindustrin. 70 procent av de tillfrågade säger att de förväntar sig förändrade resevanor från 2022 och framåt. 34 procent av de tillfrågade räknar med att spendera mer pengar på semesterresor under de kommande åren jämfört med tiden före pandemin. Det är störst andel av respondenterna i Ryssland (52 procent) som planerar att spendera mer pengar på semesterresor 2022, medan bara 27 procent av de tyska respondenterna räknar med att spendera mer pengar på semesterresor 2022 än före covid-19-pandemin. I USA är siffran 36 procent.

En annan viktig förändring handlar om hur lång tid i förväg resenärer kommer att boka sina resor. Innan covid-19-pandemin bröt ut bokade bara 15 procent resor med kort varsel. Nu förväntar sig 32 procent att boka kort tid före avresedatumet.

Andreas Jonason uppmanar den svenska turistnäringen att vara medveten om de nya trenderna.

– Om aktörerna i den svenska hotell- och fritidshusbranschen lyckas skapa riktade erbjudanden för de nya utländska kundsegmenten kommer det nya tillväxtmöjligheter, säger Andreas Jonason.